dijous, 17 de gener de 2019

Manifest contra l'abocador de Riba-roja d'Ebre


L’abocador de residus industrials es projecta en una barrancada que desguassa directament a l’Ebre, en concret, davant mateix del poble de Riba-roja.
La ingent quantitat de residus que s’hi pretén portar (entre els quals n’hi ha molts amb alt valor contaminant) pot derivar, a curt o mig termini, en un greu perjudici per a les poblacions que s’abasteixen de l’aigua del riu.

En cas de pluges torrencials o bé de moviments sísmics que provoquin esquerdes en els fonaments dels vasos, es poden produir escorrenties i filtracions que aportin substancies contaminants a l’Ebre, per més mesures de seguretat que es garanteixin.

S’ha de tenir en compte que el “macro abocador” quedaria ancorat aquí per sempre més.
Un projecte d’aquesta envergadura cal que disposi del consens general del tot el territori afectat, atenent que comporta emissió de males olors, combustió generadora de gasos tòxics, proliferació d’aus no autòctones i d’insectes, trànsit constant del transport de residus per les carreteres circumdants, devaluació de l’entorn i augment del risc d’incendi forestal, a més de la possibilitat de contaminació de l’aire, el terreny i l’aigua.

El gran potencial d’aquestes comarques rau en els recursos naturals propis: l’aigua dels rius “lo riu és vida”, les fèrtils terres de sediments mil·lenaris, el sol, el vent, els boscos, les pastures, els paisatges ... Es troba també en el patrimoni, la historia i la cultura: monuments, tradicions, senders, GR-99, forns d'oli de ginebre, de vidre i de calç, mineria, pedra seca, rutes de memòria històrica ....

Tot això es tradueix en l’agricultura i la ramaderia de qualitat, l’elaboració i comercialització dels productes alimentaris d’origen, l’explotació i gaudi de l’embassament, l’aprofitament del bosc, la producció d’energies netes, i en l’ incentiu del turisme.
És el model de vida que tenim i volem. No podem permetre agressions de tal magnitud que el capgirin per complet.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada